Hoe werkt een koffiezetautomaat?

Als uw bedrijf een koffieapparaat heeft of wil aanschaffen, is het belangrijk om een basiskennis van dit apparaat te hebben. Het is bijvoorbeeld interessant om een beeld te hebben van de koffieproducten die u nodig heeft, van het energieverbruik en van het onderhoud. In dit artikel leest u meer over de werking van een koffieapparaat.

Wat verstaan we onder een koffieapparaat?

Onder koffieapparaat verstaan we in dit artikel een volautomatische koffiemachine. Simpel gezegd: een apparaat waarmee uw medewerker of klant met één druk op de knop een kop koffie kan bereiden. Het soort koffieproduct in een koffieapparaat kan zowel (vers-)gemalen koffie, vriesdroog koffie als ongemalen koffiebonen zijn. Koffiesystemen die per bereiding een extra handeling vereisen, zoals Senseo of Nespresso koffiezetautomaten, worden in dit artikel niet besproken.

Hoe werkt het aansluiten van koffieapparaten?

De handelingen die u moet verrichten voor het aansluiten van een koffieapparaat variëren per model. Kleinere koffiezetapparaten voor privégebruik of kleine bedrijven (tot 100 koppen koffie per dag) hebben een ingebouwd waterreservoir van een aantal liter dat handmatig moet worden bijgevuld. Hier volstaat een aansluiting op het elektriciteitsnet.

Een groot koffieapparaat, geschikt voor honderden koppen koffie per dag, heeft geen reservoir maar wordt rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Een aansluiting op het waternet dient dus beschikbaar te zijn op de plek waar u uw koffieapparaat wilt aansluiten.
De koffieapparaten met de grootste capaciteit hebben bovendien een aanzienlijk gewicht (150-250 kilo) en formaat (tot 2 meter hoog). Bij grote apparaten is het daarom aan te raden om het aansluiten van het koffieapparaat door uw leverancier te laten verzorgen.

Hoe werkt het onderhoud van een koffiemachine?

Hoewel de drinker van de koffie uit een koffieapparaat alleen op een knop hoeft te drukken, vereist een koffieapparaat wel degelijk onderhoud. Hierin kun je een onderscheid maken tussen het dagelijkse onderhoud – producten bijvullen en schoonmaken – en het meer technische onderhoud.

Dagelijks onderhoud
Het dagelijkse onderhoud van een koffieapparaat is meestal erg eenvoudig en bestaat uit:
• Het aanvullen van de koffieproducten
• De uitwendige reiniging van het apparaat
• Het ledigen van de residu- of lekbak
• Het doorspoelen van de slangen
Periodiek technisch onderhoud
U kunt ervoor kiezen om het meer technische onderhoud van uw koffieapparaat zelf uit te voeren. De meeste bedrijven kiezen er echter voor dit door de leverancier of een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Het periodiek technisch onderhoud bestaat doorgaans uit:
• Preventief onderhoud en vervanging van onderdelen
• Inwendig reinigen en ontkalken
• Vervangen van waterfilters
• Kwaliteitscontrole van de koffieproducten
Een goede koffieautomaat is ontworpen zodat er weinig onderhoud nodig is. De frequentie van onderhoud hangt o.a. af van de capaciteit van uw koffieautomaat, het aantal koppen koffie per dag en de gebruikte koffieproducten. Zo vraagt een koffieapparaat met melkproducten zoals cappuccino bijvoorbeeld meer en ander onderhoud dan een koffieapparaat dat alleen voor koffieproducten wordt gebruikt.

Bent u op zoek naar het beste filter koffiezetapparaat voor zakelijk gebruik? Vraag hier 3 gratis offertes aan voor het beste koffiezetapparaat voor u

Tags: , , , , , , , , ,

Relative artikelen

B2B infos

Comments are closed.

KLIK HIER en ontvang GRATIS tot 4 offertes !