Een koffiezetautomaat huren of kopen?

Een koffiezetapparaat is voor veel bedrijven een onmisbaar onderdeel van de organisatie. Omdat bij meer dan 95% van alle bedrijven koffie voor werknemers en klanten gratis is, vormt koffie een niet te verwaarlozen kostenpost – zeker bij grotere bedrijven. Als u op zoek bent naar een (nieuw) koffiezetapparaat voor professioneel gebruik, kunt u kiezen voor huren of kopen. Maar wat is gunstiger voor u?

Wat betaalt u als bedrijf aan koffiekosten?

De aanschafprijs van een koffiezetapparaat varieert van enkele honderden euro’s voor klein apparaat voor thuis- of klein zakelijk gebruik tot € 7,000 à € 8,000 voor een full-size koffieautomaat voor honderden koffiebereidingen per uur.

Naast de aanschafprijs, huurprijs en/of afschrijvingen dient u rekening te houden met kosten voor:

  • Koffieproducten – vriesdroog, fresh brew of koffiebonen
  • Melkproducten voor cappuccino, cacaoproducten voor chocolademelk
  • Toebehoren – suiker, creamer, roerstaafjes, lepeltjes, kopjes, bekers, kannen
  • Verbruikskosten van water en electriciteit
  • Servicekosten voor onderhoud en reparaties

Een hele grove richtlijn voor de koffiekosten is € 100 per werknemer per jaar. Hierin zijn alle bovenstaande kostenposten verwerkt. Deze berekening is gebaseerd op 3 – 4 koffieproducten per persoon per dag.

Huur of koop van een koffiezetapparaat

Of u een koffiezetapparaat beter kunt huren of kopen, hangt vooral af van uw budget. Veel grote leveranciers van koffiezetautomaten bieden de mogelijkheid van huur voor korte duur, huur voor langere duur (lease) en koop.
Een koffiezetapparaat huren
Een kortlopend huurcontract voor een koffiezetapparaat is vooral interessant indien u tijdelijk een koffiemachine wilt gebruiken. Denk aan evenementen, beurzen of tijdelijke werklocaties.

Een koffiezetapparaat leasen

Als u voor langere tijd (meer dan een jaar) een koffiezetapparaat wilt huren, is een leaseconstructie een interessante optie. Vergelijk het met een leaseauto: u sluit een leasecontract af voor een aantal jaren. Tijdens deze periode kunt u het koffiezetapparaat gebruiken in uw bedrijf. U kunt koffieproducten en service bij de leverancier van de koffiezetapparaten afnemen, maar het hoeft niet. Vaak biedt de leverancier all-in mogelijkheden. U huurt dan niet alleen een koffiezetapparaat, maar neemt ook koffieproducten, onderhoud en service af. Soms bent u dan voordeliger af dan wanneer u uw koffieproducten en onderhoud bij een ander bedrijf afsluit.

Een koffiezetapparaat kopen

Het voordeel van kopen ten opzichte van het leasen of huren van een koffiezetapparaat is duidelijk: u bent en blijft eigenaar van het apparaat. Bovendien bent u minder afhankelijk van een leverancier dan wanneer u kiest voor lease of huur. Uiteraard zijn er ook nadelen. Ten eerste zijn de afschrijvingskosten, met name voor het eerste jaar of jaren, hoger dan wanneer u uw koffiezetapparaat huurt of koopt.  Ten tweede zit u meer ‘vast’ aan het apparaat, omdat u de koffiemachine langer moet gebruiken om uw geld eruit te halen.

Voordelen van het huren van koffiezetapparaten

Graag geven we u nog een kort overzicht van de voordelen van het leasen of huren van een koffiezetapparaat ten opzichte van kopen.

  • Goedkoper voor korte gebruiksperiode, zoals een beurs of tijdelijke werklocatie
  • Lagere afschrijvingskosten
  • Mogelijkheid voor een voordelig totaalpakket: 24-uur service, onderhoud en ingrediënten
  • Meer flexibiliteit in het vervangen of aanpassen van koffiezetapparaten

Omdat er tientallen leveranciers van koffiemachines zijn, is het verstandig om bij verschillende bedrijven offertes voor het huren van een koffiezetapparaat aan te vragen.

>Het beste koffiezetapparaat voor u? Vraag hier 3 gratis offertes voor koffiezetapparaat aanTags: , , , , , ,

Relative artikelen

B2B infos

Comments are closed.

KLIK HIER en ontvang GRATIS tot 4 offertes !